Hva er antioksidanter?

Den enkleste måten å forklare hva en antioksidant er- og hvordan den virker, er å be deg om å dele et eple i to. La den ene halvdelen bli liggende. Etter kort tid vil du se at skjæresnittet blir brunt - oksidasjonsprosessen er i gang. La den andre snittflaten bli dyppet i f.eks. sitron eller appelsinjuice og bli overrasket over hvor effektivt vitamin C forsinker oksidasjonsprosessen!

Og ja - C vitamin er en av de viktigste antioksidantene - og for oss mennesker er det livsnødvendig å få jevnlig tilførsel. Nesten alle levende vesener klarer å produsere eget C vitamin - men ikke mennesker!
Dette vitaminet inngår i over 300 kjemiske prosesser i kroppen vår.

Antioksidanter er en gruppe vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som samarbeider i kroppen og bidrar til å bevare helsen din. Dette gjør de ved å beskytte oss mot skader fra frie radikaler som kan ødelegge friske celler.

Antioksidant nettverket

Det er viktig å merke seg at ingen vitaminer eller mineraler er tilstrekkelige alene - kroppen trenger en kombinasjon av antioksidanter som jobber sammen. Den amerikanske forskeren Lester Packer som skrev «Boken om antioksidanter» påpeker at det foregår et dynamisk vekselspill mellom visse nøkkel antioksidanter. Han kaller dette for antioksidant nettverket, og disse spesielle nettverk antioksidantene fungerer sammen for å styrke oss og beskytte mot sykdom.

Antioksidantforsvar

Ifølge den britiske legen Dr. Paul Clayton, finnes det stort sett tre linjer av et antioksidant forsvar:
1 linje: Antioksidante enzymer som blir laget i kroppen og inneholder et atom av selen,sink,mangan,kobber og jern.
2 linje: Antioksidante mikronæringsstoffer som blir tatt opp fra det vi spiser. Disse omfatter A,C,E og B vitaminer, Q10,flavonoider og karotenoider.
3 linje: Antioksidante forbindelser - som blir dannet i kroppen og er satt sammen av elementer fra maten vi spiser. Disse innbefatter melatonin, glutation, Q10 mm.

Det finnes mange bøker der du kan finne utdypende informasjon om antioksidanter og deres virkninger. Som kilder til denne artikkelen kan vi henvise til: Boken om Antioksidanter - helhetsplan for helse og helbredelse av Lester Packer og Carol Colman samt Helseguiden av Dr. Paul Clayton.